Obiective

Obiectivul general al proiectului

Facilitarea procesului de insertie pe piata muncii a 450 de studenti inscrisi in invatamantul superior din Regiunea Nord Est, prin oferirea de serviciii interactive de informare, orientare si consiliere profesionala si de stagii de pregatire practica, in vederea construirii unei cariere profesionale pe o piata a muncii inclusiva. Obiectivul enuntat contribuie intr-o maniera activa la crearea conditiilor optime pentru accesul egal pe piata muncii a persoanelor aflate in situatia de tranzitie de la scoala la viata activa. Proiectul va genera un efect pozitiv pe termen lung prin consilierea si orientarea profesionala a 450 de studenti si prin oferirea de stagii de practica pentru 150 de studenti. Efectele pe termen mediu si lung ale proiectului vizeaza imbunatatirea performantelor studentilor de a accede la o cariera de success, prin acumularea de cunostinte si informatii si corelarea pregatirii academic atat cu nevoile si interesele angajatorilor cat si ale populatiei, precum si diseminarea bunelor practici la nivel de sistem pentru proiectele viitoare.obiective

 

Obiectivele specifice / operationale ale proiectului

OS1. Cresterea abilitatilor si cunostintelor pentru un numar de 450 de studenti prin participarea acestora la activitati de consiliere si orientare profesionala in vederea stabilirii parcursului educational si profesional, a cresterii sanselor de integrare in viata medicala si pentru o mai buna insertie pe piata muncii.

OS2. Cresterea aptitudinilor de profesionale si personale pentru un numar de 150 de studenti prin participarea acestora la stagii de pregatire practica in vederea unei mai bune corelari a cunostintelor teoretice dobandite in scoala cu cerintele de pe piata muncii.

OS.3 Organizarea unei campanii de informare si sensibilizare adresata celor 450 de persoane din grupul tinta cu scopul sprijinirii activitatilor de consiliere si orientare profesionala.

OS.4. Incheierea a 5 parteneriate cu unitati medicale pentru schimb de experienta si bune practici pentru tranzitia de la scoala la viata activa.

Proiectul, prin obiectivul general si prin obiectivele specifice enuntate anterior, contribuie la implementarea de catre Romania a POS DRU 2007-2013, Axa prioritara 2, Domeniul major de interventie 2.1. ,,Tranzitia de la scoala la viata activa”. Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie la indeplinirea obiectivului general al Axei Prioritare 2 de dezvoltare a programelor specifice pentru dezvoltare a aptitudinilor pentru munca, atat in scopul consolidarii motivatiei pentru participarea la educatie si formare profesionala dupa finalizarea studiilor universitare, cat si in vederea integrarii tinerilor studenti pe piata muncii prin furnizarea de servicii de consiliere si orientare profesionala si oferte de stagii de practica cu indrumatori.

De asemenea, prin activitatile derulate si prin obiectivele specifice stabilite, proiectul raspunde urmatoarelor operatiuni orientative ale Domeniului Major de Interventie 2.1  

  1. Sprijinirea programelor de invatare la locul de munca pentru studenti;
  2. Sprijinirea initiativelor de parteneriat intre universitati, partenerii sociali si intreprinderi;
  3. Dezvoltarea si furnizarea serviciilor de orientare, consiliere si indrumare in sprijinul tranzitiei de la scoala la viata activa.

Efectul pozitiv pe care il va genera obiectivul general si obiectivele specifice consta in asigurarea si promovarea tratamentului si accesului egal pe piata muncii pentru studenti si cresterea gradului de ocupare in regiunea Nord-Est prin organizarea de stagii de practica in domeniile conexe studiilor urmate de catre grupul tinta.

Beneficiile pe care le va aduce pentru grupul tinta sunt: sanse egale pe piata muncii pentru femei si barbati, cresterea increderii in sine, dezvoltarea de noi abilitati in ceea ce priveste identificarea si pastrarea unui loc de munca, planuri de dezvoltare individuala. Proiectul contribuie la atingerea indicatorului de realizare imediata de 450.000 de beneficiari ai serviciilor de consiliere în carieră stabilit pentru anul 2015 prin orientarea si consilierea profesionala a 450 de studenti si la indicatorul de rezultat privind numarul de 3.000 de parteneriate incheiate pentru schimb de experienta si bune practici-tranzitia de la scoala la viata activa prin realizarea a 5 parteneriate in cadrul proiectului cu institutii din domeniu.

Prin organizarea de stagii de practica pentru un numar de 150 de studenti, proiectul contribuie la indeplinirea indicatorului de realizare imediata de 150.000 de persoane asistate în tranziţia de la şcoală la viaţa activă stabilit pentru anul 2015.

Prin abordarea integrata pe care acest proiect o propune se realizeaza si atingerea obiectivului general al POSDRU de dezvoltare a capitalului uman si de crestere a competitivitatii prin asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea viitoare pe o piata a muncii moderna flexibila si inclusiva a 1.650.000 de persoane